18 / 05 / 2024

İşyeri kira gelir vergisi istisnası 2016!

İşyeri kira gelir vergisi istisnası 2016!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirlerin istisna sınırını aşması halinde kira gelir vergisi ödeniyor. İşte işyeri kira gelir vergisi istisnası 2016...


İşyeri kira gelir vergisi istisnası 2016!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli şartlarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Verginin mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Vergileri, sadece kira gelir vergisi istisna sınırından yüksek gelir elde edenler ödüyor. Peki 2016 yılında işyeri istisna sınırı nedir? diyorsanız işte yanıtı... 


İstisna sınırı mesken ve işyerlerinde farklı tutarlarda belirleniyor. Binaların işyeri (stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2015 yılı için 29 bin TL'yi aşması halinde 2016 yılında beyanname verilerek vergi ödenmesi gerekiyor. 


Kira vergisi için beyannameler 25 Mart 2016 tarihine kadar veriliyor. Beyannameler, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de online bir şekilde verilebiliyor.


Kira gelir vergisi ödemeleri ise Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde yapılıyor. Ödemeler vergi dairesine veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile de yapılabiliyor.

Kredi kartı ile kira geliri vergisi ödeme!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com