21 / 09 / 2024

İşyeri kira gelir vergisi 2.taksit!

İşyeri kira gelir vergisi 2.taksit!

2014 yılında işyerini kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler 2015 yılında vergi mükellefi oluyor. Mart ayında ilk taksiti ödenen işyeri kira gelir vergisi 2. taksit ne zaman?


İşyeri kira gelir vergisi 2.taksit!

Taşınmaz mallarını kiraya vererek; Kira geliri elde eden taşınmaz sahipleri, elde ettikleri kira gelirleri için devlete belli bir oranda vergi ödüyor. 


Her sene bir önceki sene içerisinde elde edilen kira gelirleri için ödenen kira gelir vergisinde istisna tutarı belirleniyor. Yapılan hesaplamalar neticesinde istisna tutarından yüksek kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor.


2014 yılında mesken kira geliri 3.300 TL'den,işyeri kira geliri 27.000 TL'den yüksek kira gelirine sahip olanların beyanname vererek kira gelir vergisini ödemeleri gerekiyor.


2014 yılına ait gelirler için ilk vergi taksiti 2015 yılında Mart ayında ödendi. Peki işyeri kira gelir vergisi 2. taksit ne zaman?


İşyeri kira gelir vergisi 2. taksit zamanı ise Temmuz ayı olarak belirleniyor.Buna göre kira gelir vergisi ödemeleri yarın başlıyor.


Kira gelir vergisi ödeyecekler için iki seçenek bulunuyor. Bunlar: Götürü gider yönetimi ve gerçek gider yönetimidir.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamıyor.


Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden bazı giderleri düşebiliyor.

İşyeri kira gelir vergisi hesaplama formülü!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com