25 / 04 / 2024

İşyeri kira artışı ne kadar olabilir?

İşyeri kira artışı ne kadar olabilir?

Gayrimenkul kira sözleşmelerinin yenilenmesi ile işyeri veya ev sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor.Ev kira artışında ÜFE oranları kullanılıyor. Peki işyeri kira artışı neye göre yapılır? İşyeri kira artışı ne kadar olabilir?


İşyeri kira artışı ne kadar olabilir?

Taşınmaz malını kiraya veren ve sözleşme dönemi yenilenen kiralamalarda, taşınmaz sahibinin kiracıya zam yapma hakkı doğuyor.


Borçlar Kanunu gereğince evlerde kiracıya yapılacak zam oranı Üretici Fiyat Endeksi oranlarından yüksek olamıyor.Ev kira artışı hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ayın 3'ünde açıklanıyor.Bugün açıklanan verilere göre Ağustos ayında ev kiralarına yüzde 5,62 oranında zam yapılabilecek.


Peki "işyeri kira artışı neye göre yapılır? İşyeri kira artışı ne kadar olabilir?" diyorsanız işte yanıtı..


Meskenlerde kullanılan ÜFE oranları, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 8 senelik süre ile ertelendi.İşyeri sahipleri bu süre zarfında kira artışında istediği oranda zam yapabiliyor.


"Sözleşme serbestisi" olarak ifade edilen bu durum, işyeri ve kiracısının aralarında yaptığı sözleşmeyi bağlayıcı yapıyor.Sözleşmede kira artış oranının tanımı belirtildiyse, sözleşmenin devam etmesi halinde, işyeri sahibi burada belirtilen oranda zam yapabiliyor. Burada belirtilen hesaplama dışında kiracısına artış yapamıyor.


Ancak sözleşmede böyle bir tanımlamaya yer verilmiyorsa, işyeri sahibi kiracısına istediği oranda yapabilirken; kiracının da bu zam oranını kabul etmesi zorunlu oluyor.

Kira zammı hesaplama Ağustos 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com