17 / 05 / 2024

İşyeri kira artış oranı nasıl hesaplanır?

 İşyeri kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Ev ve işyeri kiralamalarında yıllık kira sözleşmesinin bitmesi halinde, kira bedeline belli oranlarda artış yapılıyor.Peki işyeri kira artış oranı nasıl hesaplanır?


İşyeri kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kiraya verilen gayrimenkullerde kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kirada artış yapılabiliyor. Kira bedeline yapılacak artışın nasıl hesaplanması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanunda kira artış oranlarının üretici fiyat endeksi oranlarını geçmemesi gerektiği ifade ediliyor. Ancak, bu kural konutlarda uygulanıyor. İşyeri için 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren sekiz senelik süre içerisinde bu kural uygulanmıyor.Peki işyeri kira artış oranı nasıl hesaplanır?


İşyeri kiralamalarında yapılacak artışta, sözleşme serbestisi uygulanıyor. Sözleşmede kira artış oranı olarak hangi oranda anlaşma sağlanmışsa, o oranda zam yapılıyor. Bu oran ÜFE ya da TÜFE oranları olabiliyor.


Sözleşmede herhangi bir oranın belirtilmemesi halinde ise işyeri sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.


Enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Haziran ayında işyeri kira artış hesabında kullanılabilen enflasyon oranları aşağıda yer alıyor:


Üfe oranları:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Tüfe oranları:

TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,09 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,45 artış gerçekleşti.

Kira zammı hesaplama Haziran 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com