17 / 05 / 2024

İşyeri kira artış oranı Haziran 2015!

İşyeri kira artış oranı Haziran 2015!

Konut kiralamalarında, yenilenen kira sözleşmeleri için ÜFE oranları baz alınıyor. Peki işyerleri için kira artışı nasıl hesaplanır? İşte işyeri kira artış oranı Haziran 2015...


İşyeri kira artış oranı Haziran 2015!

Konut sahibinin kiracısına yapacağı yıllık zam oranları, Borçlar Kanunu gereğince, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarından yüksek olamıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.


Borçlar Kanunu madde 344 gereğince:" Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Ancak kanun kapsamında hangi ÜFE oranlarının dikkate alınacağı konusunda bir netlik bulunmuyor.Hal böyle olunca TÜİK'ten konu ile ilgili olarak bir açıklama yapıldı.ÜİK tarafından hazırlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'ne göre,ev kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.Peki işyerleri için kira artışı nasıl hesaplanır?


Kanunen ev ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda uygulanacak zam, farklı şekillerde hesaplanıyor.


Meskenlerde üretici fiyat endeksi oranlarının kullanılması zorunlu olurken; işyerlerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.Ofis,işyeri kiralamalarında kira bedeline yapılacak zamda sözleşme serbestisi uygulanıyor. Kira sözleşmesinde kira zammına yönelik olarak hiçbir hüküm yer almıyorsa, işyeri sahibi istediği oranda kiracısına zam yapabiliyor. 


Ancak sözleşmede enflasyon oranlarına göre yapılması yazıyorsa, artışın bu hesaba göre yapılması gerekiyor.

2015 Haziran kira zammı!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com