17 / 05 / 2024

İstanbul emlak vergisi oranları 2015!

 İstanbul emlak vergisi oranları 2015!

Mükelleflerin ödeyecekleri emlak vergisi bedeli taşınmaz malın değeri ve emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. İşte İstanbul emlak vergisi oranları 2015..


İstanbul emlak vergisi oranları 2015!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor.

Yılda iki eşit taksit halinde ödenmesi gereken emlak vergisi her taşınmaz malda farklı oranlarda hesaplanıyor. Taşınmaz malın sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor.

Emlak vergisi için ödenecek tutar, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 

Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.Peki istanbul emlak vergisi oranları nasıl hesaplanır?

İstanbul Büyükşehir olması nedeni ile burada vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Buna göre İstanbul'daki evler için binde 2, işyerleri için binde 4; arsalar için binde 6, araziler için ise binde 2 oranında vergi ödemesi yapılıyor.

Örneğin İstanbulda bir meskenin değerinin 150 bin TL olduğunu düşünelim. Büyükşehirdeki bu ev için 300 TL emlak vergisi ödeniyor. Büyükşehirde olmayan bu ev için ise 150 TL emlak vergisi ödeniyor.

2015 emlak vergisi borç sorgulama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com