26 / 04 / 2024

İskan başvurusu nereye yapılır?

İskan başvurusu nereye yapılır?

İskan, inşaat çalışmaları biten binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, mal sahiplerini gösteren belgeye deniyor.Peki iskan başvurusu nereye yapılır?


İskan başvurusu nereye yapılır?

Bir yapının inşaat çalışmaları sona eren sonra belediyeden yapının kullanımı için izin alınması gerekiyor. Bu izne iskan adı veriliyor. 


İskan izni; inşaat çalışmaları tamamlanan binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.


İskan verilmeyen bina yasal olarak bitmiş kabul edilmiyor. Yapı resmi kayıtlarda bina hala inşaat halinde gözüküyor. Bu sebeple çeşitli abonelikler mesken veya işyeri aboneliğinden değil; şantiye aboneliğinden sağlanıyor. 


Bu da ev ve işyeri aboneliklerine istinaden yüksek tarifeden fatura düzenlenmesine neden oluyor.Aynı zamanda bazı bankalar iskan olmadan yapıya kredi vermiyor. Bu sebeple iskanı olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor. Peki iskan başvurusu nereye yapılır? diyorsanız işte yanıtı..


Yapı kullanma izin belgesi olarakta bilinen iskan, Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenleniyor. Bu nedenle gerekli belgeler ve başvuru dilekçesi ile birlikte belediyeye başvuru yapılması gerekiyor.

İskan almak kaç para?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com