28 / 04 / 2024

İrtifak hakkı sahibinin hakları!

 İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkı tesisi için, taşınmaz malın bulunduğu İl defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor.Peki irtifak hakkı sahibinin hakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkı, bir eşya üzerinde hak sahibine o eşyadan yararlanma yetkisi sağlayan, herkese karşı ileri sürülebilen bir hak olarak ifade ediliyor. 


İrtifak hakkı ile taşınmaz sahibi taşınmazını bir başkasının kullanmasına müsaade etmiş oluyor. Milli Emlak dahilinde olan taşınmaz malların irtifak hakkı da alınabiliyor.  


Söz konusu hakkın tesisi için taşınmaz malın bulunduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) bir dilekçe ile başvurulabiliyor.Peki irtifak hakkı sahibinin hakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


İrtifak hakkı sahibinin hakları...


-Yüklü taşınmazın maliki, irtifak hakkının kullanılmasını engelleyecek ya da zorlaştıracak davranışlarda bulunamıyor.


-İrtifak hakkından doğan yetki ve yükümlülükleri açıkça belirlediği ölçüde tescil, irtifakın kapsamını belirlemede esas oluşturuyor.


-Tescilden açıkça anlaşılmadığı hâllerde kapsam, tescilin sınırları içinde, irtifak hakkının kazanılma sebebine veya uzun süreden beri davasız ve iyiniyetle kullanılış biçimine göre belirleniyor.


-İrtifak hakkının kullanılması için gerekli tesislerin bakımı, yararlanan taşınmaz malikine ait oluyor.


-Tesisler yüklü taşınmazın malikine de yararlı ise, bunların bakım giderlerine her iki malik yararları oranında katılıyor.

İrtifak hakkı talebi nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com