Bankadan kredi alınması durumunda taşınmaz üzerine ipotek konuluyor.Peki ipotekli eve haciz gelir mi?Banka borcundan dolayı eve haciz gelir mi?
İpotekli eve haciz gelir mi?
Banka, alıcı için krediye onay verirse, ipotek koyan banka yeni bankayla görüşüyor ve satıcıya verilecek nakit para bloke çek olarak tahsis ediliyor ve tapuda konuta 2. dereceden ipotek konuluyor.
Alım satım işlemleri tamamlandıktan sonra konut üzerindeki ikinci ipotek kaldırılıyor ve birinci ipoteğin yerini alıyor. Fakat birinci dereceden ipotekli eve kredi onayı verip vermeme yetkisinin tamamen banka inisiyatifinde olduğu unutulmaması gerekiyor.
Borçlu olan bir kişinin alacaklıya borcunu ödememesi durumunda icra takibi başvurusuyla birlikte haciz memuru tarafından kişinin mallarına el konulmasına haciz işlemi başlatılıyor.
Haciz işlemi alacaklının başvuru yapmasından sonra üç gün içinde gerçekleşebiliyor.İcra takibine yedi gün içinde itiraz etme ya da borcunu ödeme hakkı da bulunuyor.Eğer ödenmezse haciz işlemi uygulamaya konuluyor.Peki ipotekli eve haciz gelir mi?
İcra kanununa göre üzerinde haciz veya ipotek olsa da; söz konusu mallar, kişinin malvarlığına dahil edilip; üzerine icra takibi başlatılabiliyor. Fakat üzerine haciz konan evin tek mesken olması halinde İcra Hakimliği'ne şikayet yoluyla, bu evin tek ev ve konut olması sebebiyle haczedilemeyeceği yolunda bir dava açılabiliyor.
Söz konusu durumda borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceği yolunda bilinen bu kuralın istisnaları da bulunuyor.Bunlar;İpotek verilmesi halinde itiraz edilemeyeceği,Evin değerinin fazla olması halinde, satışın yine de yapılarak, borçluya, küçük de olsa bir ev alacak kadar para ayrılmasıdır.
Borçlu aleyhine yapılan takip kesinleşirse alacaklının talebi ile sahibi olduğu gayrimenkule haciz tatbik edilir, bu da tapuya işlenir. Fakat iki sene içinde hukuki işlem yapılmazsa haciz kendiliğinden kalkmış oluyor.
Hangi eşyalar haczedilemez?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com