14 / 05 / 2024

İmar kirliliği ne demek?

İmar kirliliği ne demek?

İmar kavramının kelime anlamı 'şenlendirme, mamur, abadan etme' olarak tanımlanıyor.Peki "imar kirliliği ne demek?İmar kirliliği nedir?" diyorsanız işte yanıtı..


İmar kirliliği ne demek?

Yapı ruhsatı alınmış fakat yapının ruhsata aykırı inşa edilmesi de imar kirliliği olarak karşımıza çıkıyor. İmar kirliliği, yapıların ruhsatsız olarak ya da ruhsatı alınan yapılar da ruhsata aykırı olarak inşa edilmiş olması anlamına geliyor.


Yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiler ile  yapı ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına izin veren kişiler cezalandırılıyor.Bu ceza bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası oluyor.


Bu cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalmak istenmiyor ise kişilerin yapılarını imar planına uygun olarak hayata geçirmesi gerekiyor. Binaların imar kirliliği kapsamına girmemesi için inşaatına başlanmadan önce imar planına uygun olduğuna dair ruhsat alınması gerekiyor. 


Fakat kişi binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde hiçbir ceza uygulanmıyor. Bunun dışında ise inşaat sahibi ve inşaata yardımcı olan kişiler hakkında dava açılabiliyor. Hatta bu dava sonucunda kişilere ağır yaptırımlar uygulanabiliyor. 


Türk Ceza Kanunu'nda imar kirliliği davası yaptırımları ile ilgili hükümlere yer veriliyor. Bu yaptırımlar arasında;yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiler ile  yapı ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına izin veren kişiler  bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. 


Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. 

İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com