19 / 04 / 2024

Ataevler'de imar kirliliği ne zaman bitecek?

 Ataevler'de imar kirliliği ne zaman bitecek?

A Gazete Yazarı Muharrem Karabulut bugünkü köşesidne Bursa'da yer alan kaçak inşaatlardan bahsetti. Ataevler'i değerlendiren Karabulut, Ataevler'deki imar kirliliğinden bahsetti. Ataevler'de imar kirliliği ne zaman bitecek?



A Gazete Yazarı Muharrem Karabulut bugünkğ köşesidne kaçak inşaatlardan bahsetti. Ataevler'i değerlendiren Karabulut, Ataevler'deki imar kirliliğinden bahsetti. İşte o yazı...


Ataevler'de İmar Kirliliği Kaçak inşaat dünyanın baş belası. 

Kaçak yapılaşmayı önlemek, planlı, çağdaş, modern ve insan odaklı yerleşim alanları planlamak ise yerel yönetimlerin, dolayısıyla belediyelerin görevi. 

Türkiye'nin pek çok bölgesinde kaçak yapılaşma ile yeteri kadar mücadele edilemiyor. Bursa'da da kaçak yapılaşma ile mücadele edildiğini söylesek, kendimizi kandırmış oluruz. Bursa, senelerdir plansız yapılaşma, hisseli parsel yapılaşması ile binaları yapılmış, sonrasında ise siyasi erklerin egemen güçlerin baskılarıyla imar Afları çıkarılıp, hisseli parsel çizgileri kadastro parseli ve imar parselleri haline getirilmiş yasallaşmış bir kent. Bursa'nın Batısında ise 1989 yılından soma yapılaşması başlayan planlı bir kent var. Burası Nilüfer Nilüfer ilçesinden son 10 yıldır, "Yeşil alanlarımız; yok oluyor. Ticarete kurban ediliyor. Ranta kurban ediliyor. Hizmet ediyoruz, denilerek yeşil alanlarımız betonlaşıyor" sesleri yükseliyor. Bu sese yetkililerin kulak verdiğini yazmak inanın bana zor geliyor. Çünkü, yeşil alanların betonlaşması şikayetlerini hasır altı eden, dosyaları kapatan yetkili ve etkili kişiler var. Vatandaşların şikayetlerini kulak ardı edenler var. Birde, şikayet eden vatandaşlara siyasi baskı yapıldığı, işlerine engel olunduğuna dair halk arasında çıkarılmış dedikodular ve çeşitli iddialar var. Bu durum çağdaş ve modem bir yaşam alam olan Nilüfer'e hiç yakışmıyor. Şimdi, Nilüfer'in tam kalbinde, Ataevler'de bir çocuk parkının, semt parkının hangi hizmetler yapıldığı söylenilerek rantiyeye çevrildiğine dair İç İşleri Bakanlığı tarafından yapılan incelemenin geldiği son noktayı sizlerle paylaşacağım. Ataevler'de Ahmet Uyar İlköğretim Okulu ile Ali Karasu Lisesi ve Ata Çarşı üçgeninin tam ortasında kalan bir yeşil alan vardı. Burası, okul öğlencileri tarafından, öğretmenler tarafından piknik alanı, mahalle halkı tarafından da dinlenme merkezi gibi kullanılıyordu. Sonra, Nilüfer Belediyesi, paık alanının yakma bir tabela asmış. Üzerinde Yaya kaldırımı düzenleme işi yazılmış. Sonra, parkın içine iş makineleri girip, temel kazmışlar. 

Kalıp çakmışlar. Beton dökmüşler. 


Burada, 2,5 katlı bir bina yükselmiş. 

Çevredeki insanlar yazıh veya sözlü şikayederde bulunmuşlar ama, derderini anlatacak kapı bulamamışlar. Çünkü, işi yaptıran Belediye. Kaçak inşaatı da önlemekle görevli kurum da aynı belediye. Siyasi partiler de sessiz kalmış. Nilüfer de son üç dönem mahalli seçimler incelendiğinde zaten kimlerin nasıl ve ne şekilde ortaklıklar kurup, çıkar bağlantdarıyla hareket ederek, seçim sonuçlarını nasd etkiledikleri, hangi partilerin oylarının düşerken, hangi partinin oylarının yükseldiğini görmek, devletin resmi seçim sonuçlarının yazdı olduğu Seçim Kurulları sayfalarında görmek mümkün. işte bu yüzden, siyasi partilerde, Ataevler Parkı'ndaki betonlaşma yüzünden kendilerine yapılan şikayetleri "es" geçmişler. Kimse, kimsenin tavuğuna "kışt" dememiş. Sonra, durum Savcılığı intikal etmiş. Yasa gereği Savcılık dosyası Bursa Valiliğine göndermiş. Valilik muhakkik tayin etmiş. Bana anlatılanlara göre, valiliğin kadrolu ve Nilüfer Belediyesi ile ilgili her türlü olayı ört bas etmesi için sanki görevlendirildiği belli olan malum bazı muhakkikler, yine malum bazı iddiaları ve belgeleri görmezden gelip, "kamu faydası vardır" bahanesiyle dosyası kapatmak istemişler. Bu arada, ÂK Parti Nilüfer ilçe teşkilata, yapdan şikayederin ardı arkası kesilmediği için duruma el koymuş. Parti olarak Ataevler Semt Parkı nda yapdan betonlaşmayı şikayet etmişler. 


işte bu şikayet üzerine ortaya ilginç bağlan tdar çıkmış. 

Kapatılmak istenilen dosya, bu kez biraz daha dikkade incelenmiş. Belediye başkam Mustafa Bozbey ve ailesinin ortak olduğu Bozbey İnşaat firmasının iflas davasına bakan av. Zafer Karakdıç'ın Ataevler Semt Parkı içindeki binayı kendi ortağı olduğu şirket adına yaptığı ortaya çıkmış. iddialara göre, bir başka ilginç bağlantı ise, Av. Karakılıç o dönemde MHP il başkan yardımcısı. Belediye ise CHP'li. inşaat yapdan alanda, imar planlarında Park alam. Üstüne üstlük, mevcut olan çocuk parkı bile İnşaat sahasına alınıp, Bahçende ismi verilen Restaurant'a dahil edilmiş. Mahalledeki çocuklar bu parka girip oynayamaz olmuşlar. Çünkü, park restaurantın bahçesi. 

Giden bakın. Aynen durum, bütün çıplaklığıyla ortada. Park alanı olmuş ticarethane. Bakanlık ise, içindeki inşaatın kaçak yapddığı ve imar Kirliliği'ne yol açtığı için belediye başkanı, görevli memurlar ve inşaatı yapanların cezalandırılmasını isteniyor. 


A Gazete