28 / 04 / 2024

Hibe edilen mal bozulur mu?

 Hibe edilen mal bozulur mu?

Taşınmaz mal devir işlemleri, bir satış bedeli ile yapılabildiği gibi, bedel ödenmeden veya karşılığı verilmeden de hibe şeklinde de yapılabiliyor.Peki hibe edilen mal bozulur mu?


Hibe edilen mal bozulur mu?

Gayrimenkul devir işlemleri, bir satış bedeli ile yapılabildiği gibi, bedel ödenmeden veya karşılığı verilmeden de yapılabiliyor. Bu devir işlemi, tapuda bağış diğer adıyla tapuda hibe olarak adlandırılıyor.


Tapuda hibe işlemi için bazı şartları bulunuyor.Tapunun hibe edilebilmesi için kişinin akli dengesinin yerinde olması ve reşit olması gerekiyor.  Aksi halde hibe işlemi gerçekleştirilemiyor.Aynı zamanda reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamıyor. 


Gayrimenkul hibesi için bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor.Bu evraklar;

-Bağışlanacak taşınmaza ait tapu senedi yoksa ada parsel numarasını gösterir belge veya malikin sözlü beyanı 


-Bağışlayanın ve bağışlanın veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanı


-Taraflardan biri veya ikisinin temsili söz konusu ise temsile ilişkin belge


-Bağışlayanın bir bağışlananın iki adet fotoğrafı


Hibe edilen mal bozulur mu?


Hibeyi yapan kimse, hibeyi kabul eden kimseye bir takım sorumluluklar yüklüyor. Bu sorumluluklar bir şeyi yapma şeklinde karşımıza çıktığı gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.


Hibeyi yapacak kişi, söz konusu taşınmazı çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. 


Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor. 



Tapu hibe masrafları!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com