14 / 05 / 2024

Hibe edilen evin tapu masrafı!

 Hibe edilen evin tapu masrafı!

Bir bedel veya karşılık beklemeden bir malın mülkiyetinin başkasına devredilmesi işlemine hibe deniliyor. Peki tapu hibe masrafları ne kadar?İşte hibe edilen evin tapu masrafı..


Hibe edilen evin tapu masrafı!

Tapu dairesinde gayrimenkullerin devri için yapılan işlemlerden biri de hibe olarak karşımıza çıkıyor. Hibe diğer adıyla bağış, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi oluyor.


Bu işlem için satış işleminden farklı miktarlarda harç ödenmesi gerekiyor. Peki hibe edilen evin tapu masrafı ne kadar?


Taşınmaz malların ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Ayrıca döner sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 2015 yılında uygulanan bu bedel ise ortalama 82,50 TL olarak tespit ediliyor.


Ayrıca gayrimenkullerin varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.


Hibesi yapılacak evin masraflarının ödenmesinin yanında bazı evrakalrın da temin edilmesi gerekiyor.Gerekli evraklar şu şekilde:

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.

Tapuda hibe işlemleri 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com