10 / 05 / 2024

Havza nedir çeşitleri nelerdir?

Havza nedir çeşitleri nelerdir?

7 Ekim 2012 tarihinde 28444 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Su Havzalarının Korunması ve Yönetim Planlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik kapsamında havzalara ilişkin bilgiye yer veriliyor.Peki havza nedir çeşitleri nelerdir?


Havza nedir çeşitleri nelerdir?

Bir göl havzası ya da nehir kaynağı ile bu kaynağın sonlandığı yer arasında kalan alanlar, havza olarak adlandırılıyor.  Havza, topografik bir yapının sonucu olarak yüzeysel akışa geçen suların bir mecrada toplandığı ve bu olayların etki alanı içerisinde kalan sahaların tamamı olarakta adlandırılıyor. 


Havzanın özellikleri şu şekilde sıralanıyor:

-Bir akarsu tarafından parçalanan, 

-Kendine has doğal kaynakları bünyesinde barındıran, 

-Etrafı dağ ve tepelerle çevrili, 

-Suları aynı denize, ırmağa veya göle akan belirli büyüklükte bir arazi parçasıdır.


Havzanın bazı çeşitleri bulunuyor.Alt Havza; havzanın sularını denize boşaltan ana akarsuya bağlı, daha küçük akarsular veya göller için su toplama alanı oluyor.


Aşağı Havza; akarsu havzasında ana nehrin deniz veya göle döküldüğü alt bölümü olarak tanımlanıyor.Yukarı Havza ise bir akarsu havzasının üst bölümü ve su toplama alanına deniyor.


Mikrohavza ise, yüzey veya yüzey-altı akışlarla belirli bir drenaj sistemini (ırmak, nehir, veya göl) besleyen en küçük hidrolojik birim olarak ifade ediliyor. 

İçmesuyu havzaları yönetmeliği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com