28 / 04 / 2024

Mikro havza nedir?

 Mikro havza nedir?

Havzalar, suyun toplandığı nihai noktaya göre suyun toplanma alanını ifade ediyor. Su havzalarının Korunması ve Havza Yönetim Planlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik kapsamında havzalara ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki Mikro havza nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Mikro havza nedir?

Doğal sınırları içinde, iklim, jeoloji, topoğrafya, toprak, flora ve faunanın sular ile etkileşim içinde olduğu, suyun ayrım çizgisinden denize aktığı noktaya, kapalı havzalarda ise suyun toplandığı nihai noktaya göre suyun toplanma alanı, havza olarak ifade ediliyor. 


Havzanın birçok çeşiti bulunuyor. Su havzalarının Korunması ve Havza Yönetim Planlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik kapsamında havzalara ilişkin bilgilere yer veriliyor.  


Alt Havza

Alt Havza; havzanın sularını denize boşaltan ana akarsuya bağlı, daha küçük akarsular veya göller için su toplama alanına deniyor.


Aşağı Havza

Aşağı Havza; akarsu havzasında ana nehrin deniz veya göle döküldüğü alt bölümü olarak tanımlanıyor.


Yukarı Havza

Yukarı Havza bir akarsu havzasının üst bölümü ve su toplama alanına deniyor.


Havza ıslahı

Havzada, bozulan toprak, su, bitki örtüsü koşullarının iyileştirilmesine ve doğal dengeyi sağlamaya yönelik teknik, kültürel ve idari tedbirlerin alınması ile havzada yaşayan halkın sosyo-kültürel ve ekonomik kalkınmalarının sağlanması için yapılan çalışmalara deniyor.


Peki mikro havza nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Mikro havza; Yüzey veya yüzey-altı akışlarla belirli bir drenaj sistemini (ırmak, nehir, veya göl) besleyen en küçük hidrolojik birimi olarak ifade ediliyor. 

İstanbul'daki su havzaları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com