23 / 11 / 2024

Haciz işlemine itiraz edilebilir mi?

Haciz işlemine itiraz edilebilir mi?

Borcunu ödemeyen borçlunun menkul ve gayrimenkullerine alacaklının talebi üzerine haciz geliyor. Peki haciz işlemine itiraz edilebilir mi?


Haciz işlemine itiraz edilebilir mi?

Alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı hukuki işleme haciz adı veriliyor.Alacaklı olan kişi borcunun tahsili için İcra Memurluğuna başvuru yapması gerekiyor. Başvurusu alınan kişinin borçlu olduğu kişiye tebligat gönderiliyor.


Haciz sırasında alacaklı veya vekili de isterse icra memurunun yanında hazır bulunabiliyor. Haciz işlemi sırasında icra memuru beyan ve talepleri haciz zaptına yazmakla yükümlü oluyor. 


Haczi yapan memur, borçlunun üzerinde para, kıymetli evrak, altın veya gümüş veya diğer kıymetli şeyleri sakladığını anlıyor ve borçlu bunları vermekten kaçınıyorsa, borçlunun şahsına karşı kuvvet uygulayabiliyor.


Alacaklının talebi olursa eşyalar evden alınarak yediemin depolarına götürülebiliyor.Peki haciz işlemine itiraz edilebilir mi? 


Haciz işlemine itiraz edilebiliyor. İtiraz etmek istiyen borçlu kişinin, itirazını, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren 7 gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine müracaat etmesi gerekiyor.


İtiraz, takibi yapan icra dairesinden başka bir icra dairesine yapıldığı takdirde bu daire gereken masrafı itirazla birlikte alarak itirazı derhal yetkili icra dairesine gönderiyor; alınmayan masraftan memur şahsen sorumlu oluyor.


Takibe itiraz edildiği, 59 uncu maddeye göre alacaklının yatırdığı avanstan karşılanmak suretiyle üç gün içinde bir muhtıra ile alacaklıya tebliğ ediliyor.


Borçlu takibin müstenidi olan senet altındaki imzayı reddediyorsa, bunu itirazında ayrıca ve açıkça beyan etmesi gerekiyor. Aksi takdirde icra takibi yönünden senetteki imzayı kabul etmiş sayılıyor. Borçluya, itiraz eylediğine dair bedava ve pulsuz bir belge veriliyor.

Hacizde hangi eşyalar alınmaz?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com