19 / 05 / 2024

Geriye dönük kira artış talebi!

 Geriye dönük kira artış talebi!

Taşınmaz kiralamalarında sözleşmenin uzatılması halinde yeni kira döneminde kiraya belli oranlarda zam yapılıyor. Peki geriye dönük kira artış talebi yapılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Geriye dönük kira artış talebi!

Kira sözleşmesi ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracısı arasında yapılıyor. Bu sözleşme belli bir süreliğine imzalanıyor. Ancak tarafların sözleşmeyi feshetmemesi durumlarında sözleşme aynı koşullarda bir yıllığına daha yenilenmiş oluyor.


Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir sene için uzatılmış sayılıyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kiracıya yapılacak zam taşınmaz malın türüne göre değişiyor.


Borçlar Kanunu kapsamında kira artışının nasıl hesaplanması gerektiği açıklanıyor. Kanunen yapılan düzenlemelere göre konut ve işyeri kira artışı farklı şekilde hesaplanıyor.


Geriye dönük kira artışı 

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.

Ağustos ayı kira artışı ne kadar olacak?

 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com