18 / 05 / 2024

Ağustos ayı kira artışı ne kadar olacak?

 Ağustos ayı kira artışı ne kadar olacak?

Kiracılık Hukuku gereğince, taşınmaz mal kiralamalarında tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları ÜFE ile sınırlandırılıyor. Peki Ağustos ayı kira artışı ne kadar olacak? diyorsanız işte yanıtı...


Ağustos ayı kira artışı ne kadar olacak?

Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline yapılacak zamlar, kanunda belirtilen oranlarda yapılıyor. Aksi takdirde yapılacak zam geçerli olmuyor.


Kira zamlarının neye göre yapılması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan oranlar, TÜİK tarafından açıklanıyor.Hesaplamada on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı kullanılıyor. Peki Ağustos ayı kira artışı ne kadar olacak? diyorsanız işte yanıtı...


3 Ağustos 2016 tarihinde açıklanan verilere göre, urt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,21 arttı.Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,21 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,41 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,96 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %4,77 artış gösterdi.


Buna göre sözleşmesi Ağustos ayında yenilenen mesken kiralamalarında yüzde 4,77 oranında zam yapılacak. 

Konut kira artış oranı hesabı Ağustos 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com