15 / 05 / 2024

Gayrimenkul sertifikası ne işe yarar?

Gayrimenkul sertifikası ne işe yarar?

Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tebliğ ile gayrimenkul sertifikalarında bazı değişikliklere gidildi. Peki gayrimenkul sertifikası nedir? Gayrimenkul sertifikası ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı...


Gayrimenkul sertifikası ne işe yarar?

İlk kez 1996 yılında Emlak Bankası tarafından piyasaya sürülen, 2013'te tebliği çıkarılan gayrimenkul sertifikası, bu sene Ağustos'ta tekrar düzenlendi. 


Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tebliğ ile gayrimenkul sertifikalarında bazı değişikliklere gidildi. Peki gayrimenkul sertifikası nedir? 

Gayrimenkul sertifikası ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı...


Gayrimenkul sertifikası belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler tarafından, inşa edilecek veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymetler olarak ifade ediliyor. 


Gayrimenkul sertifikaları, bir veya birden fazla gayrimenkul projesinin belirli bağımsız bölümlerini veya bağımsız bölümlere ilişkin belirli bir alan birimini temsilen tebliğteki esaslar çerçevesinde ihraç edilebiliyor. Böylece bir evin bir metrekaresi de sertifika ile alınabiliyor.


Gayrimenkul sertifikası, henüz inşa edilmemiş veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen, gayrimenkul projesinin belirli bağımsız bölümlerini veya bağımsız bölümlerin belirli bir alan birimini temsil eden, nominal değeri eşit bir sermaye piyasası aracı olmuş oluyor.


Gayrimenkul sertifikalarının kullanılması ile birlikte, gayrimenkul projelerinin alım satıma konu edilmesi, gayrimenkul projelerinin artmasına ve çeşitlenmesine katkı sağlaması bekleniyor.


Gayrimenkul sertifikası, bir gayrimenkul projesinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli finansman ihtiyacının yatırımcılardan elde edilecek fonlarla karşılanmasına ve böylelikle yatırımcıların projeye yatırımlan nispetinde ortak olmalarına fırsat tanıyor.


Kentsel dönüşümde gayrimenkul sertifikası dönemi!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com