28 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı ödeme dönemleri!

Gayrimenkul sermaye iradı ödeme dönemleri!

Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ), konut ve işyeri taşınmazlarının kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor.İşte gayrimenkul sermaye iradı ödeme dönemleri..


Gayrimenkul sermaye iradı ödeme dönemleri!

Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ),konut ve işyeri taşınmazlarının kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor. Vergiyi, istisna tutarını aşan gayrimenkul sahipleri ödüyor.


Söz konusu istisna tutarı her sene yeniden belirleniyor. Vergide istisna sınırı mesken ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor.


-Meskenlerin gayrimenkul sermaye iradı vergisi..

2014 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.300 TL'nin altında gelir elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


-İşyerlerinin gayrimenkul sermaye iradı vergisi..

2014 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 27.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Gayrimenkul sermaye iradı ödeme dönemleri..

Gayrimenkul sermaye iradı, yılda iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. Verginin GMSİ 1. taksiti Mart ayında ödendi.GMSİ 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


Buna göre gayrimenkul sermaye iradı ödemeleri ikinci taksit ödemeleri 31 Temmuz tarihine kadar devam ediyor.

Gayrimenkul sermaye iradından düşülebilecek giderler!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com