18 / 05 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?

 Gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?

Mesken ve işyeri taşınmazlarını kiraya verenlerin ödemekle yükümlü olduğu vergi gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlanıyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?İşte gayrimenkul sermaye iradı ödeme zamanı 2015..


Gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?

Kira gelir vergisi olarakta bilinen gayrimenkul sermaye iradı mesken ve işyerleri taşınmazlarını kiraya veren mal sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu vergi olarak karşımıza çıkıyor.


GMSİ,gayrimenkulünü kiraya veren her ev sahibi ödemiyor. Her sene gayrimenkul sermaye iradı istisna bedeli belirleniyor. Bu bedelin altında gelir elde edenler vergi ödemelerinden muaf olurken, bu tutarın üstünde gelir elde edenler vergi yükümlüsü oluyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?


Gayrimenkul sermaye iradı 2 eşit taksit halinde ödeniyor.Verginin beyannamesinin Mart ayında veriliyor.Buna göre Mart ayı itibari ile başladı.Vergi ödemelerinin ilk taksiti de Mart ayı içerisinde yapılıyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödeniyor.


2015 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.300 TL'nin altında gelir elde edenler, GMSİ vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


2015 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 27.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler kira gelir vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Vergiler, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine ödeniyor. Ayrıca, bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine de ödenebiliyor.


İsteyen mükellefler vergi borcunu tahsile yetkili kılınan banka şubeleri aracılığı ile de vergi borcunu ödeyebiliyor.


Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com