23 / 11 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur?

Gayrimenkul alıcı ve satıcısının gayrimenkul satış işlemini gerçekleştirirken gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi imzalıyor. Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı..


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmazın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya tescili  şart koşuluyor. Bu ileride satıcı ve alıcı arasında herhangi bir anlaşmazlık çıkmaması nedeni ile yapılıyor.


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin düzenlenmesinde noter yetkili oluyor.Noterlerce düzenlenen satış vaadi sözleşmesi resmi işlemlerde geçerli oluyor.


Sözleşmeye tarafların fotoğraflarının yapıştırılması ve noter tarafından mühürlenmesi de gerekiyor.Tarafların istemeleri halinde cayma durumunda cezai şart konulabiliyor.Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı..


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi gerekiyor. Şerh 5 sene devam edebiliyor. 5 sene geçtikten sonra hükmü kalmıyor ve resen telkin edebiliyor. 


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi taraflardan birinin isteği ile tapuya şerh edilebiliyor. Bir gayrimenkul üzerinde satış vaadi şerhi olması, o taşınmazın satışına,üzerinde ipotek yapılmasına, ayni ve şahsi hak tesisine engel olmuyor. Ancak yeni hak sahibi satış vaadini kabul etmekle,vaadin borçlusu durumuna geçiyor.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin feshi nasıl olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com