11 / 05 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nerede yapılmalı?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nerede yapılmalı?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, ileride satılacak bir gayrimenkulü alıcı ve satıcı arasında devrinin yapılması için imzalanıyor.Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nerede yapılmalı?


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nerede yapılmalı?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, satıcının taraflar arasında belirlenen bir ücret karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve ücretini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Hazırlanan bu ön sözleşme ile ana sözleşmenin akdedilmesini hüküm altına almak isteniyor. Ön sözleşmenin akdedilmesi ile tarafların birinin yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde diğer tarafın ifayı talep hakkı doğuyor.


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin geçerli olması için şekil şartlarına uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Öncelikle sözleşmesi yapılacak gayrimenkul için ruhsatın alınmış olması gerekiyor.Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nerede yapılmalı? diyorsanız işte yanıtı..


Noterlik Kanunu gereğince gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin geçerlilik kazanabilmesi için noterde düzenlenmesi gerekiyor. 


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde düzenlenmezse geçerlilik kazanmış olmuyor. Satış vaadi sözleşmesi, ilgilisine ayni hak değil sadece kişisel hak sağlıyor. Ancak geçerli olmayan bir sözleşme üzerinden de hak aranamıyor.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com