11 / 05 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nedir?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nedir?

Satıcı ve alıcı arasında imzalanması gereken gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nedir? Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl yapılır? İşte gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi..


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nedir?

Gayrimenkul satış vaadi, ilerideki yapılacak satış sözleşmesinin taahhüdü niteliğinde olan bir ön akit olarak karşımıza çıkıyor.  Satış vaadi sözleşmeleri noterle tarafından düzenleme şeklinde tanzim ediliyor. 


Dışarıda hazırlanarak imzaları noterde tasdik edilmiş satış vaadi sözleşmeleri geçersiz oluyor.Gayrimenkul satışı vaadi, geri alım ve alım sözleşmeleri, resmî şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmuyor.  Taraflardan birinin istem durumunda tapu kütüğünün şerhler sütununa şerh edilmesi mümkün oluyor. 


Tapuya şerh edilen şahsi haklar üçüncü şahıslara karşı ileri sürülebiliyor. Tarafların hak ve borçları açıkça tereddüte meydan vermeyecek şekilde ve gayrimnekulün bedeli ve ödenme şekli sözleşmede belirtiliyor. 


Şerh beş sene devam edebiliyor. Beş sene geçtikten sonra hükmü kalmıyor ve resen telkin edebiliyor.   Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin geçerli olabilmesi için şekil şartlarına uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Öncelikle sözleşmesi yapılacak gayrimenkul için ruhsatın alınmış olması gerekiyor.


İştirak durumunda mülkiyette hissedarlar hisselerini iştirak hali bozulmadan satışı vaad edilebiliyor. Hacizli ve ipotekli taşınmaz malların satışının vaadinde herhangi bir sakınca bulunmuyor. 

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com