28 / 03 / 2024

Gayrimenkul sahipleri için 2017 vergi dönemi bugün başladı!

Gayrimenkul sahipleri için 2017 vergi dönemi bugün başladı!

Taşınmaz mal sahiplerini ilgilendiren emlak, çevre, kira gelir ve değer artış kazancı vergisi 1.taksit dönemi bugün itibari ile başladı. İşte vergi ödemeleri ile ilgili bilinmesi gereken detaylar...


Ev, işyeri, arsa, arazi gibi taşınmaz mal sahiplerini ilgilen emlak vergisi, ,çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ve değer artış vergisi 1.taksit dönemi bugün başladı.


Emlak vergisi 2017

Her sene gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen emlak vergisi için ödemeler bugün başladı. Bu yıl emlak vergisini 2016 yılı ve öncesinde taşınmaz satın alan kimseler ödeyecek. 


2017 Emlak vergisi ödeme tarihleri:

Emlak vergisi 1. taksiti: 1 Mart - 31 Mayıs

Emlak vergisi 2. taksiti: 1 - 30 Kasım


Emlak vergisi mükellefleri vergi borcunu yukarıdaki süre zarfları içerisinde ilçe belediyesine giderek ödeyebilecek. Vergi e-belediye sistemi ile internet ortamında da ödenebilecek. Böylece mükellefin belediyeye gitmesine gerek kalmayacak.


 Gayrimenkul sahipleri için 2017 vergi dönemi bugün başladı!




Çevre temizlik vergisi 2017

Halk arasında çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi belediyenin verdiği hizmetler için ödeniyor. Ev ve işyerleri için farklı şekilde ödeniyor. Evlerin vergisi su faturasına yansıtılıyor. Faturanın ödenmesi ile birlikte vergi borcu da ödenmiş oluyor.


Ancak işyerleri için mükelleflerin ilçe belediyesine gitmeleri veya internet üzerinden e-belediye sistemlerine girmeleri gerekiyor. 


Çevre temizlik vergisi 1. taksiti: 1 Mart - 31 Mayıs

Çevre temizlik vergisi 2. taksiti: 1 - 30 Kasım


Konutlara ait 2017 çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak tahsil edilecek.


Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi


 Gayrimenkul sahipleri için 2017 vergi dönemi bugün başladı!


Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi


 Gayrimenkul sahipleri için 2017 vergi dönemi bugün başladı!



İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması


 Gayrimenkul sahipleri için 2017 vergi dönemi bugün başladı!


Kira gelir vergisi 2017

Ev veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler, kira gelir vergisi mükellefi oluyor.  2016 yılı gelirleri için istisna tutarları konutta 3 bin 800 TL, işyerinde ise 30 bin TL olarak belirlendi. Buna göre bu sınırın üstündeki gelirler için 2017 yılında beyanname verilerek vergi ödemesi yapılması gerekiyor.


Kira gelir vergisi için beyannameler vergi dairesinden verilebildiği gibi yine başkanlığın internet sitesi üzerinden hazır beyanname sistemi ile verilebiliyor. Kira gelir vergisi beyannamesi 25 Mart'a kadar veriliyor.


Kira gelir vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2017 yılında elde edilen kira gelirleri için ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor. 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise 1-31 Temmuz'da yapılıyor.


Değer artış kazancı vergisi 2017

Değer artış kazancı vergisi, taşınmazın satılması halinde ödeniyor. Ancak her taşınmazını elden çıkaranlar bu verginin mükellefi olmuyor. Taşınmaza 5 seneden fazla sahip olmayanlar tarafından ödenen bu vergi edinim tarihinden itibaren 5 seneden fazla bir süre geçmiş olması halinde ödenmiyor. 


İlk taksit ödemeleri bugün başlyan başlayan değer artış kazancı vergisi için 25 Mart'a kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Değer artış kazancı vergisinin ikinci taksitleri ise Temmuz ayında ödeniyor.





Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com