02 / 05 / 2024

Gaiplik süresi kaç yıldır?

 Gaiplik süresi kaç yıldır?

Medeni Kanuna göre mahkemeye gaiplik başvurusu yapabilmek için yasal sürenin geçmesi gerekiyor.Peki gaiplik süresi kaç yıldır?Gaiplik başvurusu için kaç yıl geçmesi gerekir?İşte gaiplik süresi ile ilgili bilinmeyenler..


Gaiplik süresi kaç yıldır?

Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeniyle ölmüş olabileceği kanısıyla, yakınlarının başvurusu üzerine mahkemece öldüğüne karar verilmesi gaiplik olarak nitelendiriliyor.


Gaiplik kararı ile ilgili esaslar Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor. Gaiplik için dilekçe yazılarak Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması gerekiyor.Gaiplik davasında yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer oluyor.


Gaipliğine karar verilecek kişi, ilan süresi dolmadan ortaya çıkarsa veya kendisinden haber alınırsa ya da öldüğü tarih tespit edilirse gaiplik başvurusu düşüyor.İlandan sonuç alınamazsa, mahkeme gaipliğe karar veriyor ve ölüme bağlı haklar, aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi kullanılıyor.Gaiplik kararı ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak hüküm doğuruyor.


Gaiplik süresi kaç yıldır?

Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor.


Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilânla çağırıyor.Bu süre, ilk ilânın yapıldığı günden başlayarak en az altı ay oluyor.


Gaiplik davası dilekçe örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com