19 / 05 / 2024

Fuzuli işgal ne demek?

Fuzuli işgal ne demek?

Fuzuli işgal nedeniyle tahliye davaları açılabiliyor. Peki fuzuli işgal ne demek? Fuzuli işgal davası nedir? Fuzuli işgal sebebiyle tahliye nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...


Fuzuli işgal ne demek?

Fuzuli işgal; bir taşınmazı, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme, başka bir deyişle; bir taşınmazın maliki veya onun yerine bu konuda işlem yapmaya vekil veya mümessil gibi kimselerle hukuki bir bağlantı kurmadan rıza dışı, henüz boşaltılmamış veya herhangi bir suretle boşalan damlı bir yapıya, eylemli bir durum yaratarak kendiliğinden girme durumu olarak ifade ediliyor.


Ev, dükkan, depo, ahır gibi damlı yapılarda bu konunun uygulanabilmesi, taşınmazın fuzulen işgal edilmiş olmasına bağlı oluyor.


Kusurlu olup olmadığına bakılmadan, bir malın zilyetliğini, yetkili İdarenin izni, sahibinin rızası veya muvafakatı dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişiler ise işgalci (fuzuli şagil) olarak nitelendiriliyor. 


Ayrıca işgalcilerden ecrimisil de talep ediliyor.  Ecrimisil geçmişe ilişkin alınan işgal tazminatı olup; işgalciye tapuya ilişkin bir hak sağlamıyor.


Fuzuli işgali gerçekleştiren kimselere tahliye için davalar açılabiliyor. Bunun için ilgili taşınmaz malın yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor. Fuzuli işgal sebebiyle tahliye davalarında 6 ay süresi şartı aranıyor.

Ecrimisil ne demektir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com