19 / 05 / 2024

Fuzuli işgal davası yetkili mahkeme!

Fuzuli işgal davası yetkili mahkeme!

Bir taşınmaz malın, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme durumu olan fuzuli işgali için tahliye için davası açılabiliyor. Peki fuzuli işgal davası yetkili mahkeme neresidir? İşte fuzuli işgal davası yetkili mahkeme...


Fuzuli işgal davası yetkili mahkeme!

Bir gayrimenkulü, sahibinin izni ve rızası olmayarak işgal etme, başka bir deyişle bir taşınmazın maliki ve onun yerine bu konuda işlem yapmaya yetkili vekil veya mümessil gibi kimselere hukuki bir bağlantı kurmadan rıza dışı, henüz boşaltılmamış veya herhangi bir suretli boşalan damlı bir yapıya, eylemli bir durum yaratılarak kendiliğinden girme durumuna fuzuli işgal deniyor.


Fuzuli işgali yapan kişiye fuzuli şagil yani işgalci adı veriliyor. Fuzuli işgal sebebiyle tahliye davalarında altı ay süresi şartı aranıyor. Diyelim ki konutunuzu birine kiraladınız. Fakat dairenizi kiraladığınız kişi yaptığınız kira sözleşmesindeki gibi kirasını ödemiyor ve konutunuzu da aynı zamanda işgal ediyor. 


Bu durumda altı aylık süre zarfında kaymakamlığa dilekçe yazarak fuzuli şagilin tahliyesi isteminde bulunabiliyorsunuz. Eğer altıay süreyi geçtiyseniz bu durumda idari tahliye yoluna başvurmanız gerekiyor.


 Fuzuli işgal davasının açılabilmesi için; mesken,  dükkan, depo, ahır gibi damlı yapıların fuzulen işgal edilmiş olması gerekiyor.  Peki fuzuli işgal davası yetkili mahkeme neresidir?  İşte fuzuli işgal davası yetkili mahkeme...


Fuzuli işgali gerçekleştiren kimselere tahliye için dava açılabiliyor. Bunun için ilgili gayrimenkulün yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor.

Fuzuli işgal ne demek?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com