Borçlu bir kişinin, borcunu alacaklıya ödememesi halinde eve haciz gelmesi söz konusu olabiliyor. Peki eve haciz nasıl gelir? Eve haciz ne zaman gelir? İşte eve haciz 2015..
Eve haciz 2015!
Haciz işlemi, borçluya uygulanan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlem ile alacaklı, borçlunun borcunu ödememesi durumunda, söz konusu borcun tahsilini sağlamak için icra yolunu kullanması ile meydana geliyor.
Hacize ilişkin yasal esaslar, İcra ve İflas Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen, Ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı reddedildikten sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor.
Borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklının İcra Müdürlüğü'ne gidilerek takip talebinde bulunması ile haciz süreci başlıyor. İcra Müdürlüğü talep doğrultusunda borçluya borcunu ödemesi için bildirim yapılıyor. Borçlunun, ödeme emrini aldıktan sonra belirlenen süre içerisinde borcunu ödemesi gerekiyor.
İcra Müdürlüğü'nden gelen tebligatta yazan hükümlere uymayan kişilerin evine haciz geliyor. İcra dairesi üç gün içinde haciz işlemini yapıyor. İcra memuru borçlunun tüm mallarını haczedebilme yetkisine sahip olmuyor. Kimi mallar haczedilemeyen mallar arasında yer alıyor.
Kanunen; Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczedilebiliyor.
Ancak haczedilecek miktar bunların dörtte birinden az olamıyor. Birden fazla haciz bulunuyor ise sıraya konuyor. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemiyor.
Haciz işlemleri 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com