18 / 05 / 2024

Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?

Mesken ve işyeri kira zam hesaplamaları farklı yapılıyor ve kiraya yapılacak zam oranları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Buna göre ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?


Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?

Kira zammı, kira sözleşme döneminin yenilenmesi durumunda kira bedeline yapılan ve bir yıl boyunca uygulanacak olan zam olarak karşımıza çıkıyor.


Kira hukuku gereğince, taşınmaz mal sahipleri kiracılarına istediği oranda zam yapamıyorTaşınmaz mal sahibinin kiracısına yapazağı zam, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Buna göre ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?


Kanun gereğince, ev kiralamalarında kiracıya yapılacak zam, dönemin Üretici Fiyat Endeksi oranlarından yüksek olamıyor.

Ancak işyeri kiralamalarında bu kural uygulanmıyor. Kanunda yapılan değişiklik sonucu işyeri kiralamalarında zam hesaplamalarında ÜFE uygulaması 2020 yılına kadar erteleniyor.


İşyeri kiralamalarında, kiracı ile yapılan sözleşmede kira artışının ne şekilde yapılacağı belirtildiye, o oranda kira artışı yapılıyor.


Kira enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Ağustos ayında yapılacak kira zam oranı ise bugün açıklandı.Buna göre kiracılara Ağustos'ta en fazla %5,62 oranında zam yapılabilecek.

2015 Ağustos ayı kira zam oranları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com