11 / 05 / 2024

Ev sahibi kiracının elektrik ve suyunu kesebilir mi?

 Ev sahibi kiracının elektrik ve suyunu kesebilir mi?

Taşınmaz mal kiralamasında kiracıların da gayrimenkul sahiplerinin de hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki ev sahibi kiracının elektrik ve suyunu kesebilir mi?


Ev sahibi kiracının elektrik ve suyunu kesebilir mi?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamasında kiracıların da taşınmaz sahiplerinin de kanunda hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kiracı ve ev sahibi hakları ile ilgili hükümlere Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer veriliyor. 


Kanunen, ev sahibinin kiracısını evinden çıkarabilmesi haklı nedenlerinin olması gerekiyor. Kira sözleşmesinde  açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona ermiş oluyor.


Ev sahibinin haklı fesih nedenleri arasında; ev ihtiyacı, işyeri ihtiyacı, esaslı tamir, yeniden inşa veya imar tevsi ve tadil, yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı, kira bedelinin ödenmemesi gibi durumlarda ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor.  


Kiracı, kendisine yapılan tahliye bildirimine rağmen evi boşaltma konusunda zorluk çıkarabiliyor. Ev sahipleri de evi tahliye etmeyen kiracının elektrik ve suyunu keserek, kiracısını tahliyeye zorlayabiliyor. Peki, ev sahibi kiracının elektrik ve suyunu kesebilir mi?


Kanunen, ev sahibinin kiracısının elektrik ve suyunu kesme şeklinde bir hakkı bulunmuyor. Ev sahibi  kiradaki evin kendi adına olan abonelikleri iptal ettirirse bu durum suç oluyor ve kiracının savcılığa başvurma hakkı doğuyor. Ancak, ev sahibinin ön ödeme cezasını ödemesi durumunda dava açılmıyor.


Buna karşın zaten abonelikler üstünde değilse bile veya elektrik ve su aboneliklerinin kesilmesi durumunda kiracı elindeki kira kontratı ile kendi adına abonelik bağlatabiliyor. Bu sebeple ev sahibinin kiracısını çıkarmak için abonelikleri iptal ettirmek yerine duruşma gününü beklemesi daha doğru oluyor.

Ev sahibi ile kiracı arasında kontrat yoksa ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com