21 / 05 / 2024

Ev kirası zam oranı Ağustos 2015!

 Ev kirası zam oranı Ağustos 2015!

Borçlar Kanunu gereğince taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, ev kira bedelinde zam yapılıyor. İşte ev kirası zam oranı Ağustos 2015..


Ev kirası zam oranı Ağustos 2015!

Kirada tarafların kira ücretine ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartıyla geçerli oluyor. Ancak kanunen yapılan düzenlemelere göre, bu kural işyerlerinde 2020 yılına kadar ertelendi.


Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ev kiralamalarında kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki Ağustos ayında kiraya ne kadar zam yapılır?


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Kira zam hesaplamasında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Ağustos ayında mesken kiracısına en fazla yüzde 5,62 oranında zam yapılabiliyor.


Örneğin kira bedelinin 1000 lira olduğunu düşünelim. Yeni kira döneminde kira bedeli 1056,2 TL olarak hesaplanacak.

Ağustos ayı kira artışı hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com