Taşınmaz kiralamalarında tarafların aralarında yaptıkları anlaşmaya dair kira sözleşmesi imzalıyor.Peki ev kira sözleşmesi kaç yıllık yapılır?
Ev kira sözleşmesi kaç yıllık yapılır?
Gayrimenkul kiralamalarında gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında ev kira sözleşmesi imzalanıyor.Ev kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Ev kira sözleşmesinde taşınmaz mal hakkında genel bilgiler ve evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şekli yer alıyor. Ayrıca kira sözleşmesinde kira bedeli, kira süresi ve bitiş tarihi belirtiliyor.
Sözleşme sözlü ya da yazılı olarak yapılabiliyor.İleride sorun yaşamamak adına sözleşemeyi yazılı yapmak daha faydalı oluyor.Peki ev kira sözleşmesi kaç yıllık yapılır?
Ev kira sözleşmesi senelik olarak düzenleniyor.Sözleşme ile ilgili esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.
Borçlar Kanunu:
"MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.
Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır."
Borçlar Kanunu gereğince, feshedilmeyen kira sözleşmeleri için tekrar kira sözleşmesi hazırlayıp imzalamak gerekmiyor. Feshedilmeyen kira sözleşmeleri kendiliğinden süresiz olarak yenilenmiş kabul ediliyor.
Eğer kira yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. Aksi durumda; kira akdi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor.
Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş olur ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalır.
Ev kira sözleşmesi nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com