03 / 05 / 2024

Eşin ölümü halinde aile konutu ne olur?

 Eşin ölümü halinde aile konutu ne olur?

Aile konutunun tapuya şerhi söz konusu olduğunda eşler birbirinden habersiz aile konutuna herhangi bir işlem uygulayamıyor.Peki eşin ölümü halinde aile konutu ne olur?İşte eşin ölümü durumunda aile konutuna uygulanacak işlemler..


Eşin ölümü halinde aile konutu ne olur?

Aile konutuna dair tüm işlemler Medeni Kanunda kapsamında ele alınıyor.Evli olan çiftlerin,sürekli olarak hayatlarını devam ettirdikleri,acı tatlı anılarını paylaştıkları konut aile konutu olarak adlandırılıyor.Yazlık daireler sürekli kullanılmadığı için aile konutu kavramına girmiyor.

Aile konut şerhi konusunda eşlerin uyması gereken bazı durumlar bulunuyor.Aile konutu şerhi konulan bir ev hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor. 

Aile konutunu devredilemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebiliyor.

Medeni Kanuna göre, evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi halinde,eşlerin ortak kararıyla konutu yada eşyaları kimin kullanacağı konusunda anlaşmaya varılıyor.Konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebiliyor.

Eşin ölümü halinde aile konutu ne olur?

Evli olan çiftlerden birinin ölümü durumunda sağ kalan eş,evde oturma hakkını kullanmaya devam etmek için oturma hakkının tanınmasını isteyebiliyor.

Sağ kalan eşin katılma alacağı yetmiyorsa, üzerine bedel ilave ederek de aile konutu üzerinde oturma hakkını talep etmeye hakkı bulunuyor. Sağ kalan eş aile konutunu kiraya da verebiliyor.

Eşin ölümünden sonra aile konutu şerhi ile ilgili Medeni Kanunda yer alan hüküm ise şu şekilde:

MADDE 255.- Eşlerden birinin ölümü halinde, paylaşma konusu olan mallar arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek ve yetmezse bir bedel eklenmek suretiyle mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.

Haklı sebeplerin varlığı halinde sağ kalan eşin veya ölenin diğer yasal mirasçılardan birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir.

Sağ kalan eş, miras bırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek veya sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde bu hakları kullanamaz. Tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hükümleri saklıdır.


Aile konutu şerhi için mahkeme kararı gerekir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com