18 / 05 / 2024

Emlakçı komisyonunu kim öder?

Emlakçı komisyonunu kim öder?

Emlak tellalı yada simsar olarakta adlandırılan emlakçı ,taşınmaz işlemleri için sunduğu hizmet karşılığında emlakçı komisyonu alır.Peki emlakçı komisyonunu kim öder?Emlakçı komisyonu kimden alır?


Emlakçı komisyonunu kim öder?

Gayrimenkullerin alım satım veya kiralama işlemlerini emlakçı aracılığı ile yapan vatandaşlar, emlakçıya belli oranlarda komisyon ödüyor.Emlakçı komisyonu, alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor.Peki emlakçı komisyonunu kim öder? 


Alım-satım işleminde;Satış bedeli üzerinden, Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV alınırken,Kiralama işleminde;yalnız kiracıdan,bir defaya mahsus olmak üzere,kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV alınıyor.


Örneğin aylık kira bedelinin 1.000 TL olduğunu düşünülürse bu durumda 1 yıllık kira bedeli 12.000 TL'ye denk geliyor. 1 yıllık kira bedelinin yüzde 10'nu ise 1200 TL oluyor.Aylık 1.000 TL'lik kira bedeli ile anlaşılan kira sözleşmesi için 1.200 TL+KDV ödenmesi gerekiyor.


Emlakçı yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edemiyor.Kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor ve emlak Komisyoncusu, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda oluyor.


Tarafların aralarında yaptığı anlaşmanın sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. Emlakçılar, sözleşmesiz hizmet veremiyor.

Emlakçı komisyonu nasıl ödenir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com