02 / 05 / 2024

Emlakçı komisyon sözleşmesi iptali!

 Emlakçı komisyon sözleşmesi iptali!

Taşınmaz alım satımlarında karşılaşılan masraflar arasında bulunan emlakçı komisyonu için sözleşme yapılması gerekiyor.Peki emlakçı komisyon sözleşmesi iptal edilebilir mi?İşte emlakçı komisyon sözleşmesi iptali..


Emlakçı komisyon sözleşmesi iptali!

Emlakçılar, gerçekleştirdikleri gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerinden emlakçı komisyon ücreti alıyor. Taşınmaz mal alım satım işlemleri sırasında satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV alınıyor.


Yalnız kiracıdan, bir defaya mahsus olmak üzere, kontrat süresi ne olursa olsun, 1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV ödeniyor.


Emlak komisyonu için bazı özel şartlar bulunuyor.Bu hükümler şu şekilde:

*Emlak Komisyoncusu, kesinlikle yer gösterme ücreti alamıyor.


*Emlak Komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkca verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor.


*Emlak Komisyoncusu, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorundadır. Sözleşmesiz hizmet veremiyor.


Alınan komisyona dair, emlakçı ile alıcı ve satıcı arasında bir sözleşmenin imzalanması gerekiyor. Söz konusu emlakçı komisyonu sözleşmesi nde yapılan satışa, alıcı ve satıcıya dair bilgilere yer verilmesi gerekiyor.


Söz konusu emlakçı sözleşmesi yapıldıktan sonra emlakçının gerekli şartları yerine getirmemesi durumunda emlakçıya dava açılabiliyor. Dava da sözleşmenin iptali istenebiliyor.  Bu şekilde emlakçı komisyon sözleşmesi iptal edilmiş oluyor.


Emlakçı komisyonu sözleşmesi örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com