19 / 04 / 2024

Emlak nedir?

 Emlak nedir?

Emlak nedir? Emlâk veya gayrimenkul; bina, arsa, bahçe gibi taşınmaz mal ve mülklerin ortak adına deniyor. İşte Türkiye'de emlak sektörü ve emlak sektörünün gelişimi...


Emlak nedir?

Emlâk veya gayrimenkul; bina, arsa, bahçe gibi taşınmaz mal ve mülklerin ortak adına deniyor. Emlâk, güvenli bir yatırım aracı olarak görülüyor. Kur dalgalanmalarından ve ekonomik krizlerden çok fazla etkilenmeyen, uzun vadede genellikle büyüyen bir yatırım şeklinde olabiliyor.

Türkiye'de emlak sektörü şehirleşme süreci ile birlikte süratle gelişiyor. Emlak alım satımında kullanılan mortgage veya tut-sat yöntemi, gayrimenkullerin değerlerinin uluslararası kriterlere göre belirlenmesini sağlıyor. Böylece değeri belirlenmiş olan bir gayrimenkul, emlak borsasında alınıp satılabilir hale geliyor. Emlak piyasasının gelişmesi ile daha önce değeri bilinmeyen gayrimenkuller piyasada arz talebe göre değer bulmaya başlıyor.

Gayrimenkulden nasıl rant sağlanır...

Gayrimenkuller bir rant aracı olarak kullanılabiliyor. İleride değerleneceği düşünülen arsa veya gayrimenkul, alınarak bekletilmeye başlanıyor. Bu zaman diliminde hızla gelişen şehir yaşamı ve şehrin sınırlarını da büyüyor. Hiçbir değeri olmayan boş araziler ise bir anda değerlenmeye başlıyor. Toprak değeri çok az olan gayrimenkuller bu sayede çok yüksek bir fiyata satılabiliyor.

Günümüzde emlak sektörü...

Günümüzde hızla gelişen internet sayesinde emlâk sektörü internet piyasasına da girmiştir. Özellikle farklı şehre taşınmak zorunda kalan insanlar, internet sayesinde o bölgedeki emlâk komisyoncuları ile rahatça iletişime geçerek ev veya iş bulma süreçlerini hızlandırmaktadırlar.

Mehmet TAŞ/Konuttimes.com