20 / 04 / 2024

Dükkan kira artış oranı Haziran 2015!

Dükkan kira artış oranı Haziran 2015!

Borçlar Kanununa göre konut ve dükkan kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde uygulanacak zam, farklı şekillerde hesaplanıyor. Peki dükkan kira artışı neye göre yapılır?İşte dükkan kira artış oranı Haziran 2015..


Dükkan kira artış oranı Haziran 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında taşınmaz sahibi ile kiracısı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmede kira bedeline ve kira zam oranlarına ilişkin esaslara da yer veriliyor.


Borçlar Kanunu kapsamında, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Kanunda kira artış oranlarının üretici fiyat endeksi oranlarını geçmemesi gerekiyor. Ancak, bu kural sadece konutlarda uygulanıyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Buna göre Haziran ayında ev sahipleri kiracılara en fazla yüzde 6,52 oranında kira artışı yapabilecek.Peki dükkan kira artışı neye göre yapılır?


Dükkan için üretici fiyat endeksi oranları 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 8 senelik süre içerisinde  uygulanmıyor.


Buna göre dükkan kiralamalarında yapılacak kira artışında, sözleşme serbestisi uygulanıyor. Sözleşmede kira artış oranı olarak hangi oranda anlaşma sağlanmışsa, o oranda artış yapılıyor. 


Sözleşmede herhangi bir oranın belirtilmemesi durumunda dükkan sahibi istediği oranda kira artışı yapabiliyor.

Ev kirası artış oranı Haziran 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com