Gayrimenkul kiralamalarında yapılan kira kontratı yenilenirken kira artışı da uygulanıyor.Peki döviz kira artışı nasıl hesaplanır?İşte döviz kira artışı hesaplamasına ilişkin bilgiler..
Döviz kira artışı nasıl hesaplanır?
Ev kiralama işlemleri için kiralayan ve kiracı arasında kira bedelinin ne kadar olacağına ilişkin bilgiler kira kontratında yer alıyor.Kira kontratı süreli veya süresiz yapılabiliyor.Süreli olarak yapılan kira kontratının yenilenmesi durumunda kira artışı uygulanabiliyor.
Gayrimenkul kira bedeline yapılacak zam dönemin ÜFE oranlarına göre yapılıyor ve artış ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.Belirlenen kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor.Fakat, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.
Kontratta yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.
Kira bedelinin yeniden belirlenmesinde Üretici Fiyat Endeksi üst sınır kabul ediliyor. Sözleşmedeki artış oranı, hakkaniyet ilkesi ve emsal kira bedelleri kriter alınıyor. Hakkaniyet ilkesi, eski kiracı indirimini içeriyor, bunun nasıl olacağına ilişkin Yargıtay kararları bulunuyor.
Yargıtay, eski kiracıların kiralarının yeniden belirlenmesinde, emsal kira bedelleri üzerinden yüzde 15 indirime gidilmesini benimsiyor. Borçlar Kanununun 344'üncü maddesiyle yabancı para olarak ödenen kira bedelinin 5 yıl geçmedikçe yeniden belirlenemeyeceği de söyleniyor.
Kira artış oranı hesaplama formülü!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com