12 / 05 / 2024

Döviz bazında kira artışı nasıl olur?

Döviz bazında kira artışı nasıl olur?

Kira artış oranı Türk parası olarak ödenebilirken,döviz bazında da ödenebiliyor.Peki döviz bazında kira artışı nasıl olur?Döviz kiralarında artış nasıl yapılır?


Döviz bazında kira artışı nasıl olur?

Taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mevcut kira bedeline artış yapılıyor.Yeni kira dönemi için yapılacak bu zammın hesaplama koşulları, Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. Kanunen kira bedeline yapılacak zammın üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olmaması gerekiyor.


ÜFE; belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak karşımıza çıkıyor.


ÜFE dahilinde, bir önceki aya göre değişim oranı, bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ve on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı açıklanıyor.


Hangi ÜFE'nin kira artış hesabında kullanılacağı Kanununda açıklanmıyor. Buna karşın, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından konuya açıklık getirildi.Y


Yapılan açıklamaya göre kira artış hesaplamasında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekiyor.Peki döviz bazında kira artışı nasıl olur?


Kira artış oranı türk parası ile ödenebildiği gibi yabancı para ile de ödenebiliyor.Kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, kanunen 5 sene geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. 

İşyeri kira artış oranı neye göre belirlenir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com