05 / 05 / 2024

Kira artış oranı hesaplama formülü!

 Kira artış oranı hesaplama formülü!

Borçlar Kanunu kapsamında da düzenlenen kira artışı, ev sahibi kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin her yıl yenilenme zamanında yapılabiliyor.Peki kira artış oranı nasıl hesaplanıyor?İşte kira artış oranı hesaplama formülü..


Kira artış oranı hesaplama formülü!

Yıllık olarak yapılan kira sözleşmelerinin yenilenme zamanında,kiracılara belirli oranda zam yapılıyor.Kanun gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Mesken kira artış oranı belirlenirken ev sahibi kiracısına istediği oranda zam yapamıyor.Kira zammı yapılırken Üretici Fiyat Endeksinin(ÜFE) açıkladığı değerler baz alınıyor.Belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksine üretici fiyat endeksi adı veriliyor.


Borçlar Kanununa göre, ev sahibi kiracısına dönemin ÜFE oranlarından yüksek oranda zam yapamazken, işyeri sahipleri kiracısına sözleşmede anlaştıkları oranlarda zam yapabiliyor.


Kanunda yapılan değişiklikler gereğince, işyerlerindeki ÜFE hesap zorunluluğu 2020 yılına erteleniyor ve süre zarfı içinde işyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor.Sözleşmede yer verilen hükme göre kira artışı yapılıyor.


Kira artış oranı hesaplama formülü..

5 Ocak 2015 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ÜFE oranları açıklandı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,76 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,36 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,25 artış gösterdi.Buna göre Ocak 2015'te mesken kiracılarına en fazla %6,36 oranında zam yapıldı.



Kira sözleşmesi devredilebilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com