05 / 05 / 2024

Deprem sigortasını kiracı mı yaptırır?

Deprem sigortasını kiracı mı yaptırır?

Deprem Sigortası ile muhtemel bir deprem felaketinden sonra, sigorta sahiplerinin hayatlarına kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmelerini sağlıyor. Peki deprem sigortasını kiracı mı yaptırır?


Deprem sigortasını kiracı mı yaptırır?

Deprem sigortası meskenlerde deprem sonucu meydana gelebilecek maddi zararların güvence altına alınması için yaptırılabiliyor. DASK olarakta bilinen deprem sigortasının süresi bir yıldır ve her yıl yenilenmesi gerekiyor.


Deprem sigortası ile sigorta şirketlerince teminat verilemeyen veya teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesini teminen sunulacak sigorta ve reasürans teminatlarına ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.


Deprem sigortası yıllık olarak düzenleniyor. Yıllık deprem sigortası ücretleri ise, evin yer aldığı deprem bölgesine ve konutun bulunduğu yapının yapısal özelliklerine göre belirleniyor. 


Deprem sigortası hesaplamaları, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatları baz alınarak yapılıyor. Ev için belirlenen sigorta bedeli, tarife fiyatı ile çarpıldığı takdirde DASK sigortası için ödenmesi gereken bedel bulunuyor. Peki deprem sigortasını kiracı mı yaptırır?


Kiracının DASK yaptırması ile ilgili esaslar, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabilir.  Ancak her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.

Deprem sigortası nerelerde yaptırılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com