26 / 04 / 2024

Deprem sigortasını ev sahibi mi yapar?

Deprem sigortasını ev sahibi mi yapar?

Konutların olası depreme karşı güvence altına alınması amacıyla yapılan sigorta deprem sigortası olarak karşımıza çıkıyor. Peki deprem sigortasını ev sahibi mi yapar? Deprem sigortasını kiracı yaptırabilir mi? diyorsanız işte yanıtı..


Deprem sigortasını ev sahibi mi yapar?

Deprem sigortası; deprem sonrası ikamet ettiği ev oturulamaz hale gelen insanların, yardım alabilmelerini garantiye bağlayan bir sigorta çeşidi olarak ifade ediliyor. Deprem sigortası Türkiye'de 1999 büyük depreminden sonra hayatımıza giriyor ve devlet tarafından zorunla hale getiriliyor. 

Deprem sigortası olmayan evlere, elektrik ve su abonelik işlemleri yapılmıyor. DASK olarakta bilinen deprem sigortası; devlet sınırları içerisinde kalmış olan mülklere yönelik bir sigorta biçimi olarakta tanımlanabiliyor.

Söz konusu sigorta, teminatı Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan ancak poliçe üretimi yetkili sigorta şirketleri ve acentelerince yapılan zorunlu bir sigorta olup, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlıyor.

Senelik olarak düzenlenen deprem sigortasının sene sonunda yenilenmesi gerekiyor. Yenilemelerde deprem sigortası poliçe bedelinde birtakım indirimler  de yapılabiliyor.Peki deprem sigortasını ev sahibi mi yapar? Deprem sigortasını kiracı yaptırabilir mi? diyorsanız işte yanıtı..

Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabiliyor.  Ancak her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödeniyor.Deprem sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamıyor.

Deprem sigortası kimlere zorunludur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com