20 / 05 / 2024

Deprem sigortası ne işe yarar?

Deprem sigortası ne işe yarar?

Türkiye'de 1999 büyük depreminden sonra hayatımıza giren deprem sigortası devlet tarafından yaptırılması zorunlu tutuluyor.Peki deprem sigortası ne işe yarar?


Deprem sigortası ne işe yarar?

DASK olarakta bilinen deprem sigortası, meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Deprem sigortası, olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlıyor.


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi gayrimenkuller üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binaların zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekiyor. 


Devlet tarafından zorunlu hale getirilen deprem sigortası olmayan yapılarda alım-satım ve kiralama gibi işlemlerin yapılmadığı gibi; elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikler de onaylanmıyor.Peki deprem sigortası ne işe yarar? 


Deprem sigortası poliçesi depremin ve deprem kaynaklı yer kayması, yangın, infilak ve tsunaminin sebep olabileceği hasarlara karşı konutları güvence altına alıyor. Söz konusu sigorta konutu depremde hasar gören ev sahiplerinin, ister oturulamaz durumda ister kısmî hasarlı olsun, zararını en hızlı şekilde tazmin ederek yaşamın normale dönmesine aracılık ediyor.


Mesken sahipleri, konutlarının zorunlu deprem sigortasını yaptırmaktan ve yenilemekten sorunlu tutuluyor. Zorunlu deprem sigortasının her yıl yenilenmesi gerekiyor. 


Taşınmaza sigorta poliçesi yaptırmak için, bu sigortayı düzenleyen en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine gerekli belgelerle gitmeniz yeterli oluyor.

Deprem sigortası nerelere yapılmaz?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com