15 / 05 / 2024

Çatı katı daire yapılabilir mi?

Çatı katı daire yapılabilir mi?

Çatı katları, çatı ile son kat arasında bulunan ara yapılar oluyor. Apartman çatıları, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anayapının ortak alanları arasında bulunuyor. Peki Çatı katı daire yapılabilir mi? Çatı katına ev yapma izni nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Çatı katı daire yapılabilir mi?

Çatı katları, çatı ile son kat arasında bulunan ara yapılar olarak ifade ediliyor. Bu katlar  'penthouse' olarakta biliniyor.  Apartman ve site bloklarında en üst kat olan çatı katının kullanım hakkının kime ait olduğu, çatı katına yapılan masrafları kimin ödemesi gerektiği, malikler arasında tartışılan konulardan biri oluyor.


Çatı katının kullanım esasları Kat Mülkiyeti Kanunu'nda açıklanıyor.  Kanun gereğince çatı katı, apartmanda bulunan tüm kat maliklerinin ortak kullanımında oluyor. 


Peki Çatı katı daire yapılabilir mi? Çatı katına ev yapma izni nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Çatı katına daire yapmak için öncelikle bütün kat maliklerinin tadilatı kabul ettiğini gösteren noter onaylı belge gerekiyor.Daha sonra da belediyeden yeniden çizilmiş mimarı ve statik proje 

almak gerekiyor.


Bu belgelerle birlikte belediyeden izin almadan "kullanım alanını artırmaya yönelik veya bina statiğini etkileyen tadilat yapmak yasak oluyor.  Durum böyle iken, diğer kat malikleri böyle bir tadilata bu şartlar olmaksızın kalkışırsa bir dilekçe ile belediyeye başvurulabiliyor. Belediye tadilatı durdurma kararı veriyor.


Belediye görevini yapmazsa bir dilekçe de Kaymakamlığa, yine de olmazsa bu dilekçelerinizin birer nüshasıyla savcılığa başvurabilirsiniz.  

Dükkan tadilat izni nasıl alınır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler