29 / 04 / 2024

Dükkanlar asansör masrafına katılır mı?

Dükkanlar asansör masrafına katılır mı?

Apartmanın ortak alanlarında yapılacak yenilik ve değişiklikler kat maliklerinin tümü tarafından karşılanıyor. Peki Dükkanlar asansör masrafına katılır mı? Zemin katta oturan asansör parası öder mi? diyorsanız işte yanıtı...


Dükkanlar asansör masrafına katılır mı?

Bir binada asansör bulunması durumunda, yıllık olarak bakım ve onarımlarının yapılması gerekiyor. Asansör bakım yönetmeliği gereğince, asansörün, güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için, piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere bina sorumlusu tarafından senelik kontrol ve bakım yaptırılması gerekiyor.  


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat malikleri, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor.


Bu sebeple kanunda yer alan yasal düzenlemeler gereğince apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor. Bina yöneticisi ödenmeyen apartman giderlerini ister kat maliki ister kiracı ve isterse her ikisinden de talep etme hakkına yasal olarak sahip oluyor. Peki Dükkanlar asansör masrafına katılır mı? Zemin katta oturan asansör parası öder mi? diyorsanız işte yanıtı...  


Dükkanlar konusunda yönetim planında alınmış bir karar yok ise o halde Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre hareket edilmesi gerekiyor. Kanun "Bağımsız bölüm malikleri ortak tesisten yararlanmak istemediklerini veya konumu itibariyle yararlanma ihtiyacı bulunmadığını ifade ile ortak gidere katılmaktan kaçamaz" diyor. Yani dükkanların durumu bu kanun maddesine giriyor.Dükkanlar evet asansörden yararlanmıyor ama asansör ortak tesis olduğu için ve ortak tesisin giderlerine arsa payı oranında katılmaları gerekiyor.


Kat mülkiyetinde arsa payları bağımsız bölümlerin değeri ile orantılı veriliyor. Binanın bulunduğu yerdeki duruma göre çoğu hallerde dükkanların değeri meskenlerden yüksek oluyor. Bu durumda da dükkanların arsa payı meskenlerden fazladır. Masraflar arsa payına göre bölüşüleceğinden dükkanların ödeyecekleri ortak gider payı yüksek oluyor.

Teras kat ortak kullanım alanı mıdır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com