03 / 05 / 2024

Arsa tapusu iki kişi üzerine olur mu?

 Arsa tapusu iki kişi üzerine olur mu?

Bir taşınmazın tapusu, birden fazla kişi adına çeşitli oranlamalar ile paylaştırılabiliyor. Bu tür tapular ortak tapu olarak isimlendiriliyor. Peki Arsa tapusu iki kişi üzerine olur mu? diyorsanız işte yanıtı...


Arsa tapusu iki kişi üzerine olur mu?

Ortak tapu; bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu türü olarak ifade ediliyor. Peki Arsa tapusu iki kişi üzerine olur mu? diyorsanız işte yanıtı... 


Arsa tapuları da iki kişi üzerine olabiliyor.Arsa tapusu birden fazla kişi adına çeşitli paylaştırmalar hesaplanarak yapılıyor ve bu şekilde düzenlenen tapulara ortak tapu adı veriliyor. Arasında akrabalık ilişkisi bulunmayan kişilerde ortak tapu alabiliyor. 


Tapunun ortak tapu olması için kan bağı şartı da aranmıyor. Tapunun iki kişi üzerinde olması durumunda ortak tapu kredisi de kullanılabiliyor. Akrabalık ilişkisi yoksa iki kişiden fazla olması bankalar tarafından onay almasını zorlaştırıyor. Bu işlemlerde toplam alıcı masrafı ikiye bölünerek ödeniyor. Tapu işlemlerinde ek bir masraf alınmıyor. 


Tapunun iki kişi üzerine olması durumu hisseli tapu olarak da biliniyor. Hisseli arsa tapusu; mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak ifade ediliyor. Hisseli tapularda arsanın  sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor.

Ortak tapularda emlak vergisi nasıl ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com