01 / 05 / 2024

Acele kamulaştırma süreci aşamaları nelerdir?

 Acele kamulaştırma süreci aşamaları nelerdir?

Kamu yararının olduğu bazı acil durumlarda gecikmeye fırsat verilmeksizin bilirkişi raporu düzenlenerek diğer işlemlerin kamulaştırma işlemlerinden sonra yapıldığı kamulaştırma türüne acele kamulaştırma adı veriliyor.Peki acele kamulaştırma süreci aşamaları nelerdir?


Acele kamulaştırma süreci aşamaları nelerdir?

Kamulaştırma prosedürlerinin Bakanlar Kurulu Kararı ya da kanunlarda sayılan özel durumlarda hızlandırılarak yapıldığı kamulaştırma uygulaması acele kamulaştırma olarak ifade ediliyor.Acele Kamulaştırma 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu’nda düzenleniyor.Peki acele kamulaştırma süreci aşamaları nelerdir?


Acele kamulaştırma sürecinin aşamaları şu şekilde sıralanıyor:

- İdarenin Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açacağı tespit davası ile kamulaştırılacak taşınmazların bedelleri tespit ediliyor.

- Tespit edilen bedel taşınmaz malikleri adına bankaya yatırılıyor.

- İdare tarafından bankaya yatırılan bedel, hak sahipleri tarafından nüfus cüzdanı ibraz etmek şartıyla tahsil edilebiliyor.

- Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tespit edilen bedeller idarenin uzlaşmaya çağrı tebligatı taşınmaz maliklerine bildiriliyor.

- Ulaştırma Bakanlığı,  tespit edilen bedeli malikleri toplantıya çağırarak onları uzlaşmaya davet ediyor.


Bu toplantıda çoğu zaman idare sadece, mahkemece tespit edilen bedeli sunarken istisnai olarak da bu bedellerin çok az üzerinde son teklifini iletiyor. Bu teklif eğer malik tarafından kabul edilmezse, uzlaşmanın sağlanamadığı bir tutanağa bağlanıyor. Eğer söz konusu teklif kabul edilirse, ayrı bir uzlaşma tutanağı hazırlanarak taraflarca imza altına alınıyor. Bu uzlaşmadan sonra malik en geç 45 gün içinde ilgili taşınmazın idare adına tescili için tapuda ferağda bulunduğunu bildirerek durumu tescil ettirtiyor.


- Uzlaşma sağlanamaması durumunda idare, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kamulaştırma bedeli ve taşınmazın idare adına tescili davası açar ve dava mahkeme tarafından taraflara tebliğ ediliyor.

Acele kamulaştırma şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com