24 / 04 / 2024

2016 emlak vergisi 1.taksiti için son 15 gün!

2016 emlak vergisi 1.taksiti için son 15 gün!

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile mükellef olduğu emlak vergisinin 1. taksit dönemi Mart ayı itibariyle başlamıştı. 31 Mayıs tarihinde sona erecek 2016 emlak vergisi 1.taksiti için son 15 gün bulunuyor...


2016 emlak vergisi 1.taksiti için son 15 gün!

Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal  sahiplerinin ödemek ile mükellef olduğu emlak vergisinin 1. taksit dönemi Mart ayı itibariyle başlamıştı. 31 Mayıs itibariyle sona erecek emlak vergisi için son 15 gün bulunuyor. 

Hala 1. taksit borcunu ödememiş gayrimenkul sahiplerinin son 15 gün içinde ödemelerini yapmaları gerekiyor. Aksi halde ödemenin bir gün bile gecikmesi durumunda aylık vergi cezası uygulanıyor.

Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” tahsil ediliyor.

Taşınmaz malın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunan emlak vergisi bedelleri,  taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malın bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden sağlanabiliyor.

Emlak vergisi ödemek için mükellef kimlik belgesiyle birlikte belediyenin tahsilat veznelerine müracaat etmeleri yeterli oluyor.

Vergi ödemeleri internetten de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 

Bazı belediyeler vergi yoğunluğundan dolayı tahsilat için hafta sonu da açık olabiliyor. Bu konu için ilgili belediyeyi arayıp bilgi alınması gerekiyor.

5 soruda emlak vergisi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com