15 / 05 / 2024

2015 yılı değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

 2015 yılı değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Gayrimenkullerin edinme tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor ve beyanda bulunulması gerekiyor.Peki 2015 yılı değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir?


2015 yılı değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Gelir Vergisi Kanununun 70.maddesine göre gayrimenkullerin edinim tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor.


Bazı mal ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı oluyor.Bu mal ve haklar şu şekilde:

 

*Voli mahalleri ve dalyanlar, 

*Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

*Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları, 

*Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar.


Bedelsiz yada veraset yoluyla edinilen taşınmaz mallar için değer artış kazancı vergisi ödenmiyor.Vergi mükelleflerinin vergiyi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödemesi gerekiyor. 2015 yılı değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir? Değer artış vergisi yükümlülerinin 1 Mart -25 Mart tarihleri arasında beyanname vermeleri gerekiyor.Buna göre beyanname dönemi 1 Mart'ta başladı. 


Değer artış kazançları için beyanname verilip verilmeyeceği istisna tutarına bağlı oluyor.istisna tutarını aşan kişiler vergi ödemesi yapıyor.Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2015 yılı için 10.600 TL gelir vergisinden istisna olup, bu bedel her sene yeniden belirleniyor.


Buna göre, 2015 yılında elde edilen gelirin 10.600 TL'den yüksek olması durumunda vergi ödeniyor.


Değer artış vergisinden muafiyet!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com